Uit onderzoek van UWV blijkt: "meer dan de helft van de werkgevers benut de no-riskpolis niet”!
Sinds 1 januari 2022 is het alleen nog mogelijk om tijdens de periode van loondoorbetaling tijdens ziekte (104 weken) of binnen een jaar daarna de no-riskstatus van een werknemer te benutten. Een met meer dan een jaar terugwerkende kracht gedaan beroep op de no-riskpolis zal door het UWV niet meer in behandeling worden genomen. Gevolg hiervan kan zijn dat een WGA-uitkering tot tien jaar lang aan u als laatste werkgever wordt toegerekend, terwijl dat eigenlijk niet zou moeten vanwege de no-riskstatus van de werknemer. Geen uitbetaling van de Ziektewetuitkering betekent voortaan ook tien jaar betalen voor de WGA-uitkering!
Het wordt dus nog belangrijker om te weten, wie binnen uw personeelsbestand mogelijk in aanmerking komt voor deze no-riskstatus. En of u als werkgever nog op een andere wijze beloond wordt voor het in dienst nemen c.q. houden van mensen met een uitkeringsverleden dan wel afstand tot de arbeidsmarkt. En daar kunnen wij u bij helpen.
"84% van de medewerkers weet niet dat de no-riskpolis op hen van toepassing is.”
Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA moeten in 2025 een belangrijke keuze maken!
Voor veel werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA verloopt op 1 januari 2026 de looptijd van de afgesloten verzekering. Dat betekent dat in het najaar een keuze moet worden gemaakt voor het al dan niet voortzetten van het eigenrisicodragen. Als gekozen wordt voor voortzetting van het eigenrisicodragen zal vervolgens een keuze moeten worden gemaakt voor een verzekeringsmaatschappij.
Wij kunnen zorgen voor onafhankelijk advies over de voor- en nadelen van eigenrisicodragen. Wij gebruiken daarbij de meest nauwkeurige berekeningen van de terugkeerpremie die u zou betalen als u besluit terug te keren naar het publieke stelsel. Met deze informatie kan uw assurantietussenpersoon u vervolgens eventueel adviseren over de voor u meest gunstige verzekering.
Voor welke werknemers geldt, als zij ziek worden, de no-riskpolis? En voor welke werknemers kunt u loonkostenvoordeel of loonkostensubsidie krijgen? Christa Jacobs kan u vertellen hoe u geen kans mist om op de kosten van arbeidsongeschikte werknemers te besparen!
Wilt u daarbij ook concrete adviezen ontvangen waarmee u eventueel zelf gewenste acties kunt nemen? Upgrade dan uw arbeidsrecht abonnement naar een plus- of top abonnement!