Op grond van jurisprudentie van
het Hof van Justitie van de Europese Unie moet een werknemer die deeltijd werkt
even snel in aanmerking komen voor een overwerktoeslag als een werknemer die
voltijd werkt. Dat wil zeggen dat zij boven de uren die contractueel zijn
overeengekomen niet meer extra uren moeten hoeven te werken om voor die toeslag
in aanmerking te komen dan werknemers moeten doen die voltijd werken.
Het pas
toekennen van de overwerktoeslag als een bepaald aantal uren (bijvoorbeeld het
voltijd aantal of iets daarboven) is gewerkt, ongeacht of de werknemer voltijd
of deeltijd werkt, is in strijd met het verbod van ongelijke behandeling van
werknemers op grond van de arbeidsduur.
Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA moeten in 2025 een belangrijke keuze maken!
Voor veel werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA verloopt op 1 januari 2026 de looptijd van de afgesloten verzekering. Dat betekent dat in het najaar een keuze moet worden gemaakt voor het al dan niet voortzetten van het eigenrisicodragen. Als gekozen wordt voor voortzetting van het eigenrisicodragen zal vervolgens een keuze moeten worden gemaakt voor een verzekeringsmaatschappij.
Wij kunnen zorgen voor onafhankelijk advies over de voor- en nadelen van eigenrisicodragen. Wij gebruiken daarbij de meest nauwkeurige berekeningen van de terugkeerpremie die u zou betalen als u besluit terug te keren naar het publieke stelsel. Met deze informatie kan uw assurantietussenpersoon u vervolgens eventueel adviseren over de voor u meest gunstige verzekering.
Voor welke werknemers geldt, als zij ziek worden, de no-riskpolis? En voor welke werknemers kunt u loonkostenvoordeel of loonkostensubsidie krijgen? Christa Jacobs kan u vertellen hoe u geen kans mist om op de kosten van arbeidsongeschikte werknemers te besparen!
Wilt u daarbij ook concrete adviezen ontvangen waarmee u eventueel zelf gewenste acties kunt nemen? Upgrade dan uw arbeidsrecht abonnement naar een plus- of top abonnement!