Verplichting tot het doen van een aanbod voor een vaste arbeidsomvang
Op 1 januari 2020 is de Wet arbeidsmarkt in balans in werking getreden. Als gevolg daarvan zijn werkgevers verplicht om aan werknemers die werkzaam zijn op basis van een arbeidsovereenkomst die een oproepovereenkomst is, steeds als de arbeidsovereenkomst twaalf maanden heeft geduurd een aanbod te doen voor een vaste arbeidsomvang die tenminste gelijk is aan de gemiddelde omvang van de arbeid die in de voorafgaande periode van twaalf maanden. Op grond van het toepasselijke overgangsrecht moeten werkgevers dit aanbod in de maand januari 2020 doen voor werknemers die op 1 januari 2020 al tenminste twaalf maanden in dienst zijn.
Indien de werkgever dat aanbod ten onrechte niet (tijdig) doet, heeft de werknemer recht op loon dat overeenkomt met de vaste arbeidsomvang die de werkgever had moeten aanbieden. Om dat loon te kunnen vorderen hoeft de werknemer niet aan te tonen dat hij beschikbaar was om (meer) arbeid te aanvaarden. De loonvordering van de werknemer verjaart pas na vijf jaar. Werkgevers doen er daarom naar onze mening goed aan om de nieuwe verplichting tot het doen van een aanbod voor een vaste arbeidsomvang serieus te nemen.
Deelnemers aan het arbeidsrecht abonnement kunnen voor het doen van het aanbod gebruik maken van een door ons opgesteld model. Dit model is als nummer 3.28 te vinden bij de model-arbeidsovereenkomsten op het besloten deel van onze website. Met behulp van uw gebruikersnaam en wachtwoord kunt u dit model daar downloaden. Uw gebruikersnaam en wachtwoord kunt u vinden op de factuur van het arbeidsrecht abonnement.
Meer informatie over de verplichting tot het doen van het aanbod voor een vaste arbeidsomvang leest u hieronder.
Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA moeten in 2025 een belangrijke keuze maken!
Voor veel werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA verloopt op 1 januari 2026 de looptijd van de afgesloten verzekering. Dat betekent dat in het najaar een keuze moet worden gemaakt voor het al dan niet voortzetten van het eigenrisicodragen. Als gekozen wordt voor voortzetting van het eigenrisicodragen zal vervolgens een keuze moeten worden gemaakt voor een verzekeringsmaatschappij.
Wij kunnen zorgen voor onafhankelijk advies over de voor- en nadelen van eigenrisicodragen. Wij gebruiken daarbij de meest nauwkeurige berekeningen van de terugkeerpremie die u zou betalen als u besluit terug te keren naar het publieke stelsel. Met deze informatie kan uw assurantietussenpersoon u vervolgens eventueel adviseren over de voor u meest gunstige verzekering.
Voor welke werknemers geldt, als zij ziek worden, de no-riskpolis? En voor welke werknemers kunt u loonkostenvoordeel of loonkostensubsidie krijgen? Christa Jacobs kan u vertellen hoe u geen kans mist om op de kosten van arbeidsongeschikte werknemers te besparen!
Wilt u daarbij ook concrete adviezen ontvangen waarmee u eventueel zelf gewenste acties kunt nemen? Upgrade dan uw arbeidsrecht abonnement naar een plus- of top abonnement!