De arbeidsovereenkomst van een manager werd door de kantonrechter met een zeer geringe vergoeding ontbonden omdat de manager werd verweten aansluitend aan een teamuitje een seksueel getint programma te hebben georganiseerd.
De werknemer werkte sinds 3 januari 2011 als manager bij een uitvaartverzekeraar tegen een bruto maandsalaris van ruim € 8.000 per maand. Aansluitend aan een teamuitje in Amsterdam had de manager een aanvullend programma georganiseerd onder de naam: “Ondeugd op de Wallen”. Middels een e-mailbericht had hij medewerkers uitgenodigd om op basis van vrijwilligheid aan dat aanvullende programma deel te nemen voor een bedrag van € 35 per persoon. Daarbij was duidelijk aangegeven dat dit buiten het programma van het teamuitje zou vallen en dat het een privé aangelegenheid betrof. Zeven medewerkers hebben aan het aanvullende programma deelgenomen. Zij werden één voor één geblinddoekt een ruimte binnen gevoerd, zonder te weten wat hen te wachten stond. Bij binnenkomst in de ruimte kwamen twee halfnaakte vrouwen voor en achter tegen de medewerkers aan staan waarbij met een nat washandje hun handen werden gewassen. Vervolgens werd een striptease-act opgevoerd door een aantal vrouwen en voor de drie vrouwelijke medewerkers was een mannelijke stripper aanwezig. De vrouwelijke strippers voerden een erotische lapdance uit, waarbij de strippers zich volgespoten met slagroom en de medewerkers werden verzocht die slagroom van hun naakte lichamen af te likken.
De werkgever achtte de handelwijze van de manager buitengewoon ongepast en ongewenst en was van mening dat deze afbreuk deed aan zijn gezag. Bovendien vond men dat de werkgever in diskrediet was gebracht en dat schade aan de reputatie van de werkgever was toegebracht. De werkgever verzoekt daarom de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst van de manager te ontbinden. Deze verweerde zich door aan te voeren dat hij in zijn werk voortreffelijk presteerde en dat de activiteit in de vrije tijd had plaatsgevonden.
De kantonrechter was van mening dat de aangeboden activiteit niet louter als een privé-activiteit te zien was omdat deze aansloot op het teamuitje. Een patroon van grensoverschrijdend gedrag, zoals de werkgever had aangevoerd, was naar de mening van de kantonrechter echter niet aannemelijk geworden. Evenmin was volgens de kantonrechter aangetoond dat bij de werkgever een cultuur van bandeloosheid gold en dat grensoverschrijdend gedrag tot die cultuur behoorde. Het feit dat na afloop van managementdagen door managers wel eens erotische clubs waren bezocht, was daar voor de kantonrechter onvoldoende grond voor. Omdat de manager duidelijk had gemaakt dat het aanvullende programma op vrijwillige basis plaats zou vinden en dat het om een erotisch getint programma zou gaan, is de kantonrechter van mening dat er in elk geval geen reden is om de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens een dringende reden voor ontslag op staande voet. Wel wordt de arbeidsovereenkomst door de kantonrechter ontbonden wegens een wijziging van omstandigheden. Volgens de kantonrechter heeft de werkgever terecht het vertrouwen in de manager verloren. De manager had zich moeten realiseren dat het organiseren van het aanvullende programma grensoverschrijdend was. De arbeidsovereenkomst wordt daarom ontbonden met toekenning van één maandsalaris als vergoeding.
Dat de manager in dit geval ver buiten zijn boekje was gegaan is natuurlijk wel duidelijk. Dat de kantonrechter de arbeidsovereenkomst niet wegens een dringende reden voor ontslag op staande voet wilde ontbinden is te begrijpen omdat dat zou betekenen dat de werknemer ook geen recht op een werkloosheidsuitkering zou hebben. Waarom de kantonrechter dan echter nog dat ene maandsalaris als vergoeding aan de werknemer toekent is merkwaardig.