Verhoging dwangsom na voortgaande overtreding concurrentiebeding
Datum: 00-00-0000 Uitgavejaar en uitgavenummer: 2012 / 210 Vindplaats: Kantonrechter Harderwijk 2 maart 2012, www.rechtspraak.nl, LJN: BV8446
Uitspraak
Een werknemer die in kort geding op straffe van verbeurte van een dwangsom was veroordeeld een concurrentiebeding na te leven maar dat beding bleef overtreden, kreeg van de kantonrechter te horen dat de dwangsom werd vertienvoudigd.
Wat was er aan de hand?
De werknemer was van 1 september 2006 tot 1 november 2011 als “hairstylist” in dienst geweest bij een kapsalon. Per 1 november 2011 had hij de arbeidsovereenkomst opgezegd om bij een andere kapsalon in dienst te treden. De werknemer was echter gebonden aan een concurrentiebeding dat hem verbood binnen zes maanden in dienst te treden bij een andere kapsalon binnen een straal van 10 kilometer van de kapsalon van de werkgever. De werknemer was bij vonnis van de kantonrechter in kort geding veroordeeld tot nakoming van het concurrentiebeding op verbeurte van een dwangsom van € 500 per dag. Toen dat de werknemer niet verhinderde om toch bij de betreffende kapsalon te blijven werken (de werkgever had een rapport met foto’s als bewijs overgelegd), veroordeelde de kantonrechter de werknemer nogmaals tot naleving van het concurrentiebeding, nu echter op verbeurte van een dwangsom van € 5.000 per dag. Ook de nieuwe werkgever werd nu op verbeurte van een gelijke dwangsom veroordeeld om de werknemer niet toe te laten om binnen het gebied van tien kilometer te werken, dit op basis van een onrechtmatige daad die hij zou plegen door te profiteren van de niet-naleving van het concurrentiebeding door de werknemer. Het verweer van de werknemer dat hij eigenlijk in een vestiging buiten het betreffende gebied werkte en alleen binnen dat gebied werkte in het kader van een training, had de werknemer al in het eerste kort geding niet mogen baten en hielp hem dus in het tweede kort geding ook niet.
Commentaar
Dwangsommen zijn er om te bewerkstellingen dat rechterlijke vonnissen ook daadwerkelijk worden nageleefd. Het is in elk geval niet zo dat met betaling van de dwangsom de overtreding van het vonnis is toegestaan. Doorgaans leggen rechters dwangsommen op die veel lager zijn dan door de eisende partij worden gevorderd, maar als rechters merken dat de veroordeelde partij een vonnis ondanks de opgelegde dwangsom niet naleeft, kan de dwangsom alsnog aanzienlijk worden verhoogd, zoals het vonnis van de kantonrechter in Harderwijk aantoont.
Realiseer grote besparingen en laat ons uw premiebesluit 2025 controleren!
Op 27 november 2024 stuurde de belastingdienst aan werkgevers de beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas 2025. In dit besluit is vermeld hoe hoog de premie is die de werkgever in 2025 aan de belastingdienst moet betalen. Voor (middel)grote werkgevers wordt de hoogte van die premie beïnvloed door de bedragen die in 2023 als Ziektewet- respectievelijk WGA-uitkering zijn uitbetaald aan (ex-) werknemers. Uit de controles van premiebesluiten en daaraan ten grondslag liggende uitkeringsbesluiten die wij in het verleden uitvoerden blijkt dat de kans dat de premie te hoog is vastgesteld maar liefst 74% bedraagt!
U heeft nog:00days,
00hours, 00minutes en
00seconds
Realiseer grote besparingen en laat ons uw premiebesluit 2025 controleren!
Op 25 november 2024 stuurde de belastingdienst aan werkgevers de beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas 2025. In dit besluit is vermeld hoe hoog de premie is die de werkgever in 2025 aan de belastingdienst moet betalen. Uit de controles van premiebesluiten en daaraan ten grondslag liggende uitkeringsbesluiten die wij in het verleden uitvoerden blijkt dat de kans dat de premie te hoog is vastgesteld maar liefst 74% bedraagt! En deze werkgevers verdienden iedere geïnvesteerde euro gemiddeld 22 maal terug.
Is uw werknemer bijna twee jaar arbeidsongeschikt? Dan komen veel vragen op u af. Wilt u zeker weten dat u de juiste beslissingen neemt? Neem dan tijdig contact met ons op voor een WIA-Poort Scan!
Wilt u daarbij ook concrete adviezen ontvangen waarmee u eventueel zelf gewenste acties kunt nemen? Upgrade dan uw arbeidsrecht abonnement naar een plus- of top abonnement!