Afspraak is afspraak bij overeenkomst gesloten door rechtshulpverlener
Datum: 00-00-0000 Uitgavejaar en uitgavenummer: 2011 / 201 Vindplaats: Kantonrechter Rotterdam 13 september 2011, OpMaat Arbeidsrecht 2011/503
Uitspraak
Indien partijen bij een overeenkomst zich bij het sluiten van die overeenkomst hebben laten bijstaan door een rechtshulpverlener, hoeven de partijen er niet op te rekenen dat de rechter bij een geschil over de uitleg van die overeenkomst op zoek gaat naar hetgeen de partijen bedoeld mochten hebben. In beginsel wordt de overeenkomst dan letterlijk uitgelegd.
Wat was er aan de hand?
Tot die ervaring kwam een werkgever die in een (met behulp van een rechtshulpverlener afgesloten) vaststellingsovereenkomst, de arbeidsovereenkomst beëindigde van een werknemer die van diefstal verdacht werd. In de overeenkomst werd een finale kwijting overeengekomen, die alleen niet zou gelden voor het geval de werkgever zich als benadeelde partij zou voegen in de strafzaak van de werknemer om schadevergoeding te vorderen. In die strafzaak wordt de werknemer wel veroordeeld, maar de werkgever wordt niet-ontvankelijk verklaard in zijn vordering tot schadevergoeding.
Hoe kwam de kantonrechter tot zijn beslissing?
Als de werkgever vervolgens bij de kantonrechter schadevergoeding vordert, werpt de kantonrechter hem de verleende finale kwijting tegen. De werkgever stelt dat de bedoeling van de bepaling was om het recht op schadevergoeding in zijn geheel voor te behouden, maar de kantonrechter wijst er op dat overeenkomsten gesloten met hulp van een rechtshulpverlener op grond van jurisprudentie van de Hoge Raad worden uitgelegd op grond van de bewoordingen van de overeenkomst.
Commentaar
Wie bij het sluiten van een overeenkomst een rechtshulpverlener inschakelt, dient er voor te zorgen dat hij daarbij ook door een goede rechtshulpverlener wordt bijgestaan. De rechter “helpt” niet bij het uitleggen van de overeenkomst en men zal het in beginsel moeten doen met de letterlijke tekst van wat opgeschreven is.
Realiseer grote besparingen en laat ons uw premiebesluit 2025 controleren!
Op 27 november 2024 stuurde de belastingdienst aan werkgevers de beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas 2025. In dit besluit is vermeld hoe hoog de premie is die de werkgever in 2025 aan de belastingdienst moet betalen. Voor (middel)grote werkgevers wordt de hoogte van die premie beïnvloed door de bedragen die in 2023 als Ziektewet- respectievelijk WGA-uitkering zijn uitbetaald aan (ex-) werknemers. Uit de controles van premiebesluiten en daaraan ten grondslag liggende uitkeringsbesluiten die wij in het verleden uitvoerden blijkt dat de kans dat de premie te hoog is vastgesteld maar liefst 74% bedraagt!
U heeft nog:00days,
00hours, 00minutes en
00seconds
Is uw werknemer bijna twee jaar arbeidsongeschikt? Dan komen veel vragen op u af. Wilt u zeker weten dat u de juiste beslissingen neemt? Neem dan tijdig contact met ons op voor een WIA-Poort Scan!
Wilt u daarbij ook concrete adviezen ontvangen waarmee u eventueel zelf gewenste acties kunt nemen? Upgrade dan uw arbeidsrecht abonnement naar een plus- of top abonnement!