Halvering salaris bij wijze van disciplinaire maatregel door rechter goedgekeurd
Datum: 00-00-0000 Uitgavejaar en uitgavenummer: 2007 / 133 Vindplaats: Kantonrechter Haarlem 31 januari 2007, www.rechtspraak.nl, ljn: AZ7813
Uitspraak
Een 60-jarige werknemer is op basis van een Nederlandse arbeidsovereenkomst in dienst getreden van een Engelse vestiging van een Amerikaanse vennootschap. Hij is werkzaam in een technische functie op Schiphol. Zijn Schipholpas is in 2005 al een keer voor de duur van een maand ingetrokken geweest omdat hij niet meewerkte aan een toegangscontrole. Kort daarna heeft hij een schriftelijke waarschuwing gekregen voor agressief gedrag. Na een aanvaring met collega
Commentaar
Over disciplinaire maatregelen die de werkgever aan de werknemer op mag leggen bestaat niet veel jurisprudentie. In de praktijk gaapt doorgaans een groot gat tussen enerzijds een officiële (laatste) waarschuwing en anderzijds ontslag. Weliswaar mag de werkgever boetes opleggen, maar dan moet de werkgever die mogelijkheid contractueel bedongen hebben en dat is meestal niet het geval. Overplaatsing als disciplinaire maatregel is niet ondenkbaar, maar is in lang niet alle gevallen mogelijk en kan ook afstuiten op een eventuele contractuele bepaling die inhoudt dat de werknemer zijn standplaats heeft op een bepaalde vestiging. Verlaging van functie is niet onmogelijk als vast staat dat de werknemer zijn eigen functie niet meer kan vervullen. Verlaging van salaris is daarbij eveneens niet op voorhand onmogelijk, zij het dat dan doorgaans een redelijke afbouwregeling noodzakelijk zal zijn om de verlaging van het salaris voor de rechter aanvaardbaar te maken. Maar dat een verlaging (zelfs halvering) van het salaris bij wijze van disciplinaire maatregel door de rechter wordt goedgekeurd is zeer bijzonder. De werknemer heeft contractueel recht op het salaris voor de overeengekomen werkzaamheden, die hij bereid was te verrichten. De kantonrechter geeft niet aan waarop hij de bevoegdheid van de werkgever baseert om het salaris bij wijze van disciplinaire maatregel te verlagen. Die basis was volgens de kantonrechter in elk geval niet de (uit jurisprudentie van de Hoge Raad volgende) mogelijkheid om van de werknemer te verlangen in te gaan op een redelijk voorstel tot wijziging van de arbeidsovereenkomst in geval van gewijzigde omstandigheden op het werk. Die jurisprudentie lijkt ook niet bedoeld als basis voor het treffen van disciplinaire maatregelen. Nu de basis voor de verlaging van het salaris onduidelijk blijft, kunnen werkgevers er ook niet zonder meer van uitgaan dat zij bevoegd zijn om salaris bij wijze van disciplinaire maatregel te verlagen. Maar de werkgever die het toch wil proberen kan aan het vonnis van de kantonrechter in elk geval wel een argument ontlenen.
Realiseer grote besparingen en laat ons uw premiebesluit 2025 controleren!
Op 27 november 2024 stuurde de belastingdienst aan werkgevers de beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas 2025. In dit besluit is vermeld hoe hoog de premie is die de werkgever in 2025 aan de belastingdienst moet betalen. Voor (middel)grote werkgevers wordt de hoogte van die premie beïnvloed door de bedragen die in 2023 als Ziektewet- respectievelijk WGA-uitkering zijn uitbetaald aan (ex-) werknemers. Uit de controles van premiebesluiten en daaraan ten grondslag liggende uitkeringsbesluiten die wij in het verleden uitvoerden blijkt dat de kans dat de premie te hoog is vastgesteld maar liefst 74% bedraagt!
U heeft nog:00days,
00hours, 00minutes en
00seconds
Realiseer grote besparingen en laat ons uw premiebesluit 2025 controleren!
Op 25 november 2024 stuurde de belastingdienst aan werkgevers de beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas 2025. In dit besluit is vermeld hoe hoog de premie is die de werkgever in 2025 aan de belastingdienst moet betalen. Uit de controles van premiebesluiten en daaraan ten grondslag liggende uitkeringsbesluiten die wij in het verleden uitvoerden blijkt dat de kans dat de premie te hoog is vastgesteld maar liefst 74% bedraagt! En deze werkgevers verdienden iedere geïnvesteerde euro gemiddeld 22 maal terug.
Is uw werknemer bijna twee jaar arbeidsongeschikt? Dan komen veel vragen op u af. Wilt u zeker weten dat u de juiste beslissingen neemt? Neem dan tijdig contact met ons op voor een WIA-Poort Scan!
Wilt u daarbij ook concrete adviezen ontvangen waarmee u eventueel zelf gewenste acties kunt nemen? Upgrade dan uw arbeidsrecht abonnement naar een plus- of top abonnement!