Terugvorderen voorschotten in strijd met goed werkgeverschap
Datum: 00-00-0000 Uitgavejaar en uitgavenummer: 2002 / 67 Vindplaats: Zie: kantonrechter Utrecht 31 juli 2002, JAR 2002/241
Uitspraak
Een werknemer heeft recht op provisie gerelateerd aan zijn ìproductieî. De provisieregeling wordt jaarlijks overeengekomen en de aanspraak op provisie wordt steeds aan het einde van het lopende jaar vastgesteld. Vanaf de indiensttreding wordt steeds een voorschot betaald. In 1997 en 1998 haalt de werknemer zijn targets niet, maar de werknemer mag in die jaren de betaalde voorschotten wel behouden, althans zijn deze niet teruggevorderd. In 1999 ontstaat een verschil van mening over de provisieregeling, hetgeen leidt tot een ziekmelding per 3 januari 2000 en tot het ontslag van de werknemer. Vaststaat dat de target in 1999 ook niet zou zijn gehaald. Als de werknemer inzage in de administratie van de werkgever vordert om zijn aanspraken te kunnen vaststellen, vordert de werkgever in reconventie de in 1999 betaalde voorschotten terug.De kantonrechter wijst de vordering tot inzage in de administratie toe. De vordering in reconventie van de werkgever wordt afgewezen. Door voor het derde opeenvolgende jaar de uitbetaling van voorschotten niet te staken en de afrekening voor zich uit te schuiven tot eind 1999/begin 2000 heeft de werkgever bij de werknemer de verwachting gewekt dat de provisieaanspraken zouden worden vastgesteld overeenkomstig de betaalde voorschotten. Terugvordering is dan in strijd met goed werkgeverschap.
Commentaar
Zodra een werknemer te goeder trouw mag menen dat een bedrag dat hij feitelijk ten onrechte ontving, desalniettemin aan hem toekomt, acht de rechter terugvordering vaak in strijd met goed werkgeverschap. Alleen posten waarvan de werknemer kon weten dat hij die ten onrechte ontving en dus kon verwachten dat hij ze terug zou moeten betalen, kunnen dan nog worden teruggevorderd.
Realiseer grote besparingen en laat ons uw premiebesluit 2025 controleren!
Op 27 november 2024 stuurde de belastingdienst aan werkgevers de beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas 2025. In dit besluit is vermeld hoe hoog de premie is die de werkgever in 2025 aan de belastingdienst moet betalen. Voor (middel)grote werkgevers wordt de hoogte van die premie beïnvloed door de bedragen die in 2023 als Ziektewet- respectievelijk WGA-uitkering zijn uitbetaald aan (ex-) werknemers. Uit de controles van premiebesluiten en daaraan ten grondslag liggende uitkeringsbesluiten die wij in het verleden uitvoerden blijkt dat de kans dat de premie te hoog is vastgesteld maar liefst 74% bedraagt!
U heeft nog:00days,
00hours, 00minutes en
00seconds
Realiseer grote besparingen en laat ons uw premiebesluit 2025 controleren!
Op 25 november 2024 stuurde de belastingdienst aan werkgevers de beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas 2025. In dit besluit is vermeld hoe hoog de premie is die de werkgever in 2025 aan de belastingdienst moet betalen. Uit de controles van premiebesluiten en daaraan ten grondslag liggende uitkeringsbesluiten die wij in het verleden uitvoerden blijkt dat de kans dat de premie te hoog is vastgesteld maar liefst 74% bedraagt! En deze werkgevers verdienden iedere geïnvesteerde euro gemiddeld 22 maal terug.
Is uw werknemer bijna twee jaar arbeidsongeschikt? Dan komen veel vragen op u af. Wilt u zeker weten dat u de juiste beslissingen neemt? Neem dan tijdig contact met ons op voor een WIA-Poort Scan!
Wilt u daarbij ook concrete adviezen ontvangen waarmee u eventueel zelf gewenste acties kunt nemen? Upgrade dan uw arbeidsrecht abonnement naar een plus- of top abonnement!