Verboden onderscheid naar arbeidsduur bij loondoorbetaling tijdens ziekte
Datum: 00-00-0000 Uitgavejaar en uitgavenummer: 1999 / 29 Vindplaats: Zie: kantonrechter Amsterdam 19 februari 1999, JAR 1999/76
Uitspraak
Een bloemenveiling had met de vakbonden een akkoord gesloten over een bedrijfs-CAO. Daarin was bepaald dat tijdens ziekte het salaris gedurende een jaar zou worden doorbetaald. Ter uitvoering van die afspraak had de bloemenveiling een bepaling opgesteld volgens welke vaste werknemers recht hebben op volledige doorbe- taling van hun loon, maar deeltijdwerkers slechts recht hebben op doorbetaling van het loon over het aantal uren waarvoor zij aangesteld waren, terwijl zij structureel meer uren werken, omdat zij doorwerken tot hun dagtaak voltooid is. Op verzoek van de vakbonden verklaart de kantonrechter te Amsterdam voor recht dat deze bepaling in strijd is met het verbod op onderscheid naar arbeidsduur en daarom nietig is. De bepaling leidt er immers toe dat vaste werknemers wel en deeltijdwerknemers niet het loon voor hun dagtaak volledig doorbetaald krijgen.
Commentaar
De wet verbiedt een onderscheid naar arbeidsduur. Uitzondering geldt slechts voor het geval een onderscheid naar arbeidsduur objectief gerechtvaardigd. Daartoe moet dan vanuit het doel van een regeling beredeneerd kunnen worden waarom een onderscheid naar arbeidsduur gerechtvaardigd is (legitimiteit). Bovendien moet dan beargumenteerd kunnen worden dat het maken van dat onderscheid een goed, niet onnodig vergaand middel is om dat doel te bereiken (doelmatigheid) en dat geen wanverhouding bestaat tussen de inbreuk die moet worden gemaakt op de norm dat geen onderscheid naar arbeidsduur mag worden gemaakt en het daarmee te bereiken doel (evenredigheid). Aan deze eisen was in dit geval niet voldaan.
Realiseer grote besparingen en laat ons uw premiebesluit 2025 controleren!
Op 27 november 2024 stuurde de belastingdienst aan werkgevers de beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas 2025. In dit besluit is vermeld hoe hoog de premie is die de werkgever in 2025 aan de belastingdienst moet betalen. Voor (middel)grote werkgevers wordt de hoogte van die premie beïnvloed door de bedragen die in 2023 als Ziektewet- respectievelijk WGA-uitkering zijn uitbetaald aan (ex-) werknemers. Uit de controles van premiebesluiten en daaraan ten grondslag liggende uitkeringsbesluiten die wij in het verleden uitvoerden blijkt dat de kans dat de premie te hoog is vastgesteld maar liefst 74% bedraagt!
U heeft nog:00days,
00hours, 00minutes en
00seconds
Realiseer grote besparingen en laat ons uw premiebesluit 2025 controleren!
Op 25 november 2024 stuurde de belastingdienst aan werkgevers de beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas 2025. In dit besluit is vermeld hoe hoog de premie is die de werkgever in 2025 aan de belastingdienst moet betalen. Uit de controles van premiebesluiten en daaraan ten grondslag liggende uitkeringsbesluiten die wij in het verleden uitvoerden blijkt dat de kans dat de premie te hoog is vastgesteld maar liefst 74% bedraagt! En deze werkgevers verdienden iedere geïnvesteerde euro gemiddeld 22 maal terug.
Is uw werknemer bijna twee jaar arbeidsongeschikt? Dan komen veel vragen op u af. Wilt u zeker weten dat u de juiste beslissingen neemt? Neem dan tijdig contact met ons op voor een WIA-Poort Scan!
Wilt u daarbij ook concrete adviezen ontvangen waarmee u eventueel zelf gewenste acties kunt nemen? Upgrade dan uw arbeidsrecht abonnement naar een plus- of top abonnement!