Datum: 00-00-0000 Uitgavejaar en uitgavenummer: 1996 / 4 Vindplaats: President rechtbank Amsterdam 28 maart 1996, JAR 1996, 109
Uitspraak
Een werkgever heeft aan een werknemer een auto ter beschikking gesteld die zowel zakelijk als privé gebruikt wordt. In september 1995 wordt de werknemer ziek. Werkhervatting is op korte termijn niet te verwachten. De werkgever vordert teruggave van de auto. De werknemer verweert zich daartegen door te stellen dat het privé-gebruik van de auto te zien is als een secundaire arbeidsvoorwaarde en stelt dat uit de arbeidsovereenkomst noch uit enig reglement volgt dat de auto tijdens ziekte moet worden afgegeven. De president overweegt dat "de werknemer gedurende betrekkelijk korte tijd aanspraak heeft op een percentage van het naar tijdsruimte vastgesteld loon". De president acht de werkgever niet verplicht de auto ter beschikking te blijven stellen. Er is geen wettelijke basis voor een zodanige verplichting. Bovendien verkeert de werknemer niet in een noodsituatie aangezien hij zijn salaris tot 100% krijgt aangevuld en hij inmiddels zelf een gebruikte auto heeft aangeschaft.
Commentaar
In dit geval oordeelde de rechter in het voordeel van de werkgever. In eerdere gevallen (onder meer: Kantonrechter Brielle 15 mei 1990, Praktijkgids 1990, nr. 3284; President rechtbank Utrecht 15 februari 1990, Praktijkgids 1990, nr. 3304) werd het privé-gebruik van de auto wel degelijk beschouwd als een secundaire arbeidsvoorwaarde, die door de werkgever niet eenzijdig kan worden beëindigd, in elk geval niet zo lang de werkgever verplicht is tot doorbetaling van het salaris. In de arbeidsovereenkomst kan een bepaling worden opgenomen dat tijdens ziekte of op non actief-stelling geen (of slechts gedurende een beperkte periode) recht bestaat op het privé-gebruik van de auto. De werknemer heeft dan nooit recht gehad op het privé-gebruik van de auto in de betreffende periode en de werkgever behoeft hem dit gebruik dus ook niet af te nemen. Zo kan een goed geformuleerde arbeidsovereenkomst veel problemen voorkomen.
Realiseer grote besparingen en laat ons uw premiebesluit 2025 controleren!
Op 27 november 2024 stuurde de belastingdienst aan werkgevers de beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas 2025. In dit besluit is vermeld hoe hoog de premie is die de werkgever in 2025 aan de belastingdienst moet betalen. Voor (middel)grote werkgevers wordt de hoogte van die premie beïnvloed door de bedragen die in 2023 als Ziektewet- respectievelijk WGA-uitkering zijn uitbetaald aan (ex-) werknemers. Uit de controles van premiebesluiten en daaraan ten grondslag liggende uitkeringsbesluiten die wij in het verleden uitvoerden blijkt dat de kans dat de premie te hoog is vastgesteld maar liefst 74% bedraagt!
U heeft nog:00days,
00hours, 00minutes en
00seconds
Realiseer grote besparingen en laat ons uw premiebesluit 2025 controleren!
Op 25 november 2024 stuurde de belastingdienst aan werkgevers de beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas 2025. In dit besluit is vermeld hoe hoog de premie is die de werkgever in 2025 aan de belastingdienst moet betalen. Uit de controles van premiebesluiten en daaraan ten grondslag liggende uitkeringsbesluiten die wij in het verleden uitvoerden blijkt dat de kans dat de premie te hoog is vastgesteld maar liefst 74% bedraagt! En deze werkgevers verdienden iedere geïnvesteerde euro gemiddeld 22 maal terug.
Is uw werknemer bijna twee jaar arbeidsongeschikt? Dan komen veel vragen op u af. Wilt u zeker weten dat u de juiste beslissingen neemt? Neem dan tijdig contact met ons op voor een WIA-Poort Scan!
Wilt u daarbij ook concrete adviezen ontvangen waarmee u eventueel zelf gewenste acties kunt nemen? Upgrade dan uw arbeidsrecht abonnement naar een plus- of top abonnement!